CO JE CBG?

V minulých článcích jsme se odkryli tajemství kanabinoidů - HHC, THC-P, HHC-P a mnoha dalších. Stále jsme ale na začátku a dnes se podíváme na mnohokrát opomíjený kanabinoid, který se často zahrnuje do stejné rodiny jako CBD. A není jím nikdo jiný než CBG. Co je to vlastně CBG, proč je označován za “matku” všech ostatních kanabinoidů a proč o něm tolik nemluvíme?

Proč o něm tolik nemluvíme?

Jak už jsme výše zmínili, CBG hraje velmi důležitou roli při tvorbě kanabinoidů. Proč o něm ale neslyšíme častěji? Důvodů je hned několik. Hlavním důvodem je především přirozeně nízká koncentrace CBG v konopí, proč po dlouhou dobu unikalo pozornosti vědců a široké veřejnosti. 

Čímž se dostáváme k druhému problému. Díky malému množství CBG v konopí musí šlechtitelé náročně experimentovat s křížením odrůd a upravovat celkový proces pěstování, aby ve výsledku docílili vyššího obsahu CBG v konopném extraktu. Celý tento proces má tak na svědomí to, že produkty obsahující CBG jsou dražší než ty, které obsahují pouze CBD.

Účinky CBG

CBG není, stejně jako CBD, psychoaktivní kanabinoid. Při užívání CBG tedy nemůžeme očekávat příval euforie a ikonický pocit “high”, jako je tomu například u HHC nebo THC. Ačkoliv je výzkum stále na začátku, už dnes můžeme potvrdit pozitivní účinky CBG na organismus. Pojďme se na ně nyní podívat.

Další pozitivní účinky

CBG se ukázal také jako vhodný adept na boj proti depresím a úzkostem. CBG blokuje serotoninové receptory a tím pomáhá zmírňovat příznaky depresivních epizod a celkově zklidňuje organismus. Tato vlastnost je také užitečná, pokud trpíte nespavostí.  

Shrnutí

CBG je třetím nejaktivnějším kanabinoidem v konopí. Vyskytuje se přirozeně v malém množství a jeho výroba a následné zpracování je tedy znatelně náročnější než je tak u CBD. CBG je perfektní volbou, pokud hledáte úlevu od střevních a kožních nemocí, při regeneraci svalů a kostí, pro kvalitnější spánek a nebo pokud z jakéhokoliv důvodu bojujete s nechutenstvím. 

Stejně jako u ostatních kanabinoidů jsou tyto benefity a jejich intenzita značně individuální. Dostupné studie ale potvrzují, že CBG má potenciál v pomoci nejednomu člověku. Jaké další pozitivní účinky má CBG? Na to si budeme muset počkat.